×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Een aanzienlijk deel van de notarissen voldoet niet aan de wettelijke verplichtingen

12-04-2022

Een kwart tot een derde van de 790 notariskantoren in Nederland voldoet niet aan de wettelijke verplichtingen. Dat bericht het NRC na het inzien van de toetsingsrapportages van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) over de periode 2017-2021 die zijn ingezien door NRC. Tegelijkertijd zijn de omzetten van notarissen de laatste jaren fors gestegen. 

Waar gaat het fout

Op verschillende onderdelen schieten notarissen tekort. Het gaat in het bijzonder fout bij het nakomen van hun verplichtingen op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft). Verder houden notarissen hun dossiers niet goed bij, hanteren hun algemene voorwaarden niet goed en controleren buitenlandse rechtspersonen slecht. De KNB verricht tweemaal per jaar kwaliteitstoetsen bij haar achterban. Dat veel notariskantoren te kampen hebben met kwaliteitsproblemen blijkt duidelijk uit de cijfers. Maar liefst een kwart tot een derde van de onderzochte notariskantoren kreeg een verplicht verbetertraject opgelegd. In de tweede helft van 2021 ging het om 35 van de 124 onderzochte notariskantoren. Dat is 28 procent. 

Notarissen boeken omzetrecords

Notarissen boeren momenteel bijzonder goed. De afgelopen jaren werden spectaculaire omzetten geboekt. Het toegenomen werk houdt sterk verband met vastgoedtransacties als gevolg van de stijging van de vastgoedprijzen. Een ware melkkoe voor notarissen. Zo steeg in 2021 het gemiddelde bruto-inkomen van notarissen met 80.000 euro om uit te komen op 334.000 euro. Uit het onderzoek ontstaat de indruk dat die topdrukte een belangrijke oorzaak is waarom het naleven van wet- en regelgeving tekort schiet. Vanwege de werkdruk zijn de dossiers niet volledig en wordt weinig prioriteit gegeven aan de controle op witwassen. 

Grootste notariële fraude

In 2021 kwam ook nog eens de grootste fraude in de notariële Nederlandse geschiedenis boven water. Bestuursvoorzitter Frank Oranje van landsadvocaat Pels Rijcken bleek als notaris in 20 jaar tijd in ieder geval 11 miljoen euro van klanten te hebben gestolen. Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) constateerde dat door collega's van Pels Rijcken jarenlangs notariële regels geschonden. De fraude leidde er toe dat een groot onderzoek naar de staat van het notariaat werd ingezet.