×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Ruzie onder deurwaarders

20-04-2018

Opnieuw is er een conflict onder deurwaarders over hun onafhankelijkheid ten opzichte van incassobureaus. Deurwaardersbelangen.nu die 30 procent van de deurwaarderskantoren in Nederland vertegenwoordigt, sleept maar liefst 18 collega's van de deurwaarderskantoren LAVG en Van Arkel voor de rechter. 

Waar gaat deze zaak eigenlijk over?

De zaak gaat over de banden tussen twee kantoren LAVG en Van Arkel en een opdrachtgever: DAS Holding. Want DAS blijkt behalve opdrachtgever ook mede-eigenaar van de bedrijven. Van DAS kregen ze weliswaar niet direct opdrachten, maar wel degelijk van incassobureaus waarin de holding een belang heeft. Juist die constructie blijkt op gespannen voet te staan met de verplichting die deurwaarderskantoren hebben om een zorgvuldige afweging te maken tussen de belangen van schuldeisers en de schuldenaren. 

Beroepsvereniging KBVG

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders houdt zich bezig met de goede beroepsuitoefening en de vakbekwaamheid van haar leden te bevorderen, een formele taak die is vastgelegd in de Gerechtsdeurwaarderswet. De KBvG is een publiekrechtelijke beroepsorganisatie. Henk Bos die jarenlang bestuurder was van zowel van LAVG en Van Arkel, zegt dat de organisatie jarenlang gedoogde dat DAS zijn bedrijven indirect opdrachten verleende. Deurwaardersbelangen.nu spreekt over een gebrek aan handhaving. Het ministerie van Justitie maakte hier al eerder melding van. De tuchtzaak zal vermoedelijk maanden in beslag nemen.