CONTACT

Hoe vind ik de juiste jurist?

Voor een buitenstaander is het lastig om een goede jurist te vinden. Zelfs voor een jurist is dit nog niet zo eenvoudig. Er bestaan nu eenmaal geen officiële ranglijsten voor juristen. Gelukkig zijn er verschillende handvaten waar je gebruik van kunt maken bij je zoektocht naar de juiste jurist.  

Inventariseer eerst het juridische probleem
Voordat je gaat zoeken is het belangrijk dat je eerst het juridische probleem in kaart brengt. Wat staat er op het spel? Kan ik het juridische probleem zelf oplossen? Welke juristen kunnen het juridisch probleem afhandelen? Is het een rechtoe rechtaan zaak of gaat het om een ingewikkeld juridisch vraagstuk? Al deze vragen tezamen bepalen welke jurist je het beste kunt inschakelen. Bij eenvoudige zaken kun je zelf al veel doen. Bijvoorbeeld door informatie te verzamelen via het internet, met behulp van apps, door tips uit je netwerk, etc. 

Zoeken via het internet
Vervolgens kan de zoektocht naar de juiste jurist echt beginnen. Het vertrekpunt op het internet? Google, natuurlijk. Zoek breed of juist zeer gericht. Vervolgens verschijnen er in de zoekresultaten juristen, juridische instanties, informatieve websites en 'hulpzoeksites'. Het ligt (nog steeds) voor de hand dat je juristen eerst zoekt in je eigen regio. Toch kun je tegenwoordig je horizon aanzienlijk verbreden via Skype en tal van andere online services waarmee je op afstand kunt communiceren. Uiteraard is het verstandig om naast Google andere zoekbronnen te gebruiken. Dit kan heel divers zijn: van LinkedIn tot Twitter en heel veel meer. 

Via je persoonlijke netwerk
Altijd een beproefd recept, rondvragen in je netwerk. Vaak krijg je dan betrouwbare adviezen. Tegelijkertijd zitten er ook nadelen aan deze zoekwijze. Je moet immers maar net mensen in je netwerk hebben die ervaringen hebben met juristen. Daarnaast moeten ze ook nog eens de kwaliteiten van de jurist naar waarde kunnen inschatten. Maar aanbevelingen, in combinatie met andere criteria, zijn natuurlijk altijd nuttig. 

Kwaliteit vooraf beoordelen
Het allermoeilijkste onderdeel blijft het inschattten van de kwaliteit van een jurist. Maar er bestaan gelukkig wel verschillende manieren om dit te doen. Een beproeft recept is vragen naar referenties. Denk aan cliënten waarvoor de jurist zaken heeft gedaan. Maar je kunt ook denken aan collega's die met hem of haar werken of gewerkt hebben. Referenties kunnen tegenwoordig ook steeds vaker via het internet verkregen worden. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld het LinkedIn profiel van de jurist. Heeft de jurist aanbevelingen en onderschrijvingen? En natuurlijk is ervaring ook een belangrijke indicator voor de kwaliteit van een jurist. 

Eerste gesprek
Het eerste gesprek kan dienen als een laatste check om de geschiktheid van de jurist te peilen. Vraag in dit gesprek naar de ervaring en specialisatie en vergelijk dit met wat je al wist. Vraag naar de slagingskansen van de zaak. Natuurlijk mogen de kosten niet onbesproken blijven. Wegen de kosten op tegen de mogelijke uitkomst van de zaak? Een goede jurist zal hier eerlijk over zijn. Is een jurist te weinig concreet dan kan dit een reden zijn om verder te kijken. 

Kwaliteit beoordelen tijdens de opdracht 
Helaas, maar de jurist kun je pas echt beoordelen als de opdracht is aangevangen. Doe dit dan ook. Is de jurist gedreven, wordt er goed gecommuniceerd, worden de afspraken nagekomen? Ontevredenheid kan veel oorzaken hebben: kosten die hoger uitvalen, het gevoel dat de zaak te weinig ontwikkeling kent, etc. Maar het kan ook simpelweg niet klikken met de jurist. Als je dit tijdig constateert dat kun je in ieder geval tussentijds nog afscheid van elkaar nemen en de schade beperken.