CONTACT

Advocatenmarkt onder druk

De financiële markt voor advocatenkantoren slinkt. De vraag naar steeds lagere uurtarieven zou vooral kleinere kantoren de nek omdraaien.
 
Toenemende concurrentie
Volgens Bert Hokken Hokken Management en Advies zijn de financiële problemen te wijten aan nieuwe juridische concurrentie waaronder mediators, accountants en adviseurs. Daar komt het online juridisch advies bij. Tegelijkertijd groeit het aantal zelfstandige advocaten. 'Eén op de vijf kantoren in Nederland heeft het momenteel zeer moeilijk', aldus Hokken. Het tarief zou bij een aantal kantoren al zijn gedaald met 25 tot 50 procent.

Gratis juridisch advies en rechtsbijstandsverzekering
Ook is er concurrentie van gratis juridisch advies. Een voorbeeld daarvan is 
Het Juridisch Loket, gefinancierd door het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat gratis juridisch advies biedt aan mensen met een lager inkomen. Hokken: 'De consument vindt de hulp zelf. De commerciële advocatuur wordt pas ingeschakeld als het ingewikkeld wordt.' Ook de rechtsbijstandsverzekering zit de advocatuur in weg. Vroeger was een dergelijke verzekering weggelegd voor een klein deel van de bevolking”, zegt Hokken. 'Nu is zo’n zestig procent verzekerd. Dat schaaft aan de particuliere markt.' 

Reacties van advocateninstanties
'We weten dat het de sociale advocatuur lastig wordt gemaakt', zegt Robert Veldhoen, woordvoerder van de Nederlandse Orde van Advocaten. 'Er wordt nu eenmaal bezuinigd. Maar de cijfers die nu de ronde doen zijn weinig gestaafd.' Bas Martens, voorzitter van het dekenberaad, herkent de signalen van de heersende geldnood onder advocatenkantoren wel degelijk. 'De problemen spelen nog niet heel breed, maar we zitten rechtop', zegt hij. 

Auteur: Juristen Kiezen
Bron: De Telegraaf

 Bekijk oudere artikelen in het nieuwsarchief ..