CONTACT

Erfbelasting voor woningen aangepast

Kinderen betalen erfbelasting wanneer de woning van hun ouders aan hen wordt overgedragen. Tot een jaar geleden werd daarvoor de waarde van het huis op het moment van de overdracht berekend. Oók als de ouders er tot hun overlijden in bleven wonen. Dit is inmiddels aangepast en die nieuwe regeling kan flink in de papieren lopen.

Bijvoorbeeld wanneer een woning twintig jaar geleden is overgedragen, maar de ouders pas dit jaar zijn overleden. Sinds 2010 is alleen de waarde op het moment van overlijden bepalend voor de som erfbelasting die betaald dient te worden. Daarmee is ook de waardestijging meegenomen, ten gevolg van stijgende huizenprijzen of door verbeteringen aan de woning.

CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Henk Jan Ormel protesteerden tegen de nieuwe wetgeving. Er werd aan hun wensen tegemoet gekomen en Weeker riep een overgangsregeling in het leven. 

Mensen die voor 2010 het huis van hun ouders overnamen, hoeven alleen over dat bedrag en de waardestijging van de afgelopen twee jaar af te rekenen met de fiscus. De verwachting is dat dit zou gaan om enkele honderden gevallen per jaar.
 
Voor mensen van wie de ouders sinds 1 januari 2010 zijn overleden en die al extra erfbelasting hebben betaald, geldt de overgangsregeling met terugwerkende kracht. Zij moeten wel zelf een verzoek indienen om het teveel betaalde geld terug te krijgen.
 
Auteur: Juristen Kiezen
Bron: nieuws.nl Bekijk oudere artikelen in het nieuwsarchief ..