CONTACT

Facebook leidt vaker tot ontslag op staande voet

Volgens sommige arbeidsrechtdeskundigen zijn misstappen op sociale media goed voor eentiende van alle zaken waarbij sprake is van ontslag op staande voet. Werkgevers krijgen de uitlatingen vaak onder ogen doordat andere Facebook-gebruikers hen er via screenshots op attenderen. 

'Vroeger reikten dergelijke uitlatingen bij wijze van spreken niet verder dan de verjaardagskring, nu kunnen ze dankzij internet een eigen leven gaan leiden en de werkgever beschadigen', zegt Hanneke Boesveld, arbeidsrechtjurist  van  ARAG. Ook Achmea Rechtsbijstand ziet een toename van het aantal arbeidsconflicten als gevolg van sociale media. Ter indicatie: in 2014 waren dit er 38, terwijl dit in 2010 maar 5 waren. Overigens vormen deze 38 zaken slechts 0,1 procent van alle arbeidsrechtzaken bij de juridisch dienstverlener.

Niet altijd zijn grievende uitlatingen de reden voor ontslag. Een verpleegster op de intensivecare-afdeling van een ziekenhuis werd na 35 jaar op staande voet ontslagen omdat ze tijdens haar nachtdienst foto's had laten maken van haar dochter. Haar moeder werd o.m. ontslagen omdat de foto's de privacy van patiënten hadden geschonden. De vrouw had geen recht op een vergoeding, oordeelde de kantonrechter in september.

Auteur: Juristen Kiezen
Bron: Volkskrant
 
 Bekijk oudere artikelen in het nieuwsarchief ..