CONTACT

In besloten WhatsApp-groep afgegeven op baas: geen goed idee

Een medewerker is ontevreden omdat haar collega's meer verdienen. Bij het zoeken naar een nieuwe baan geeft ze in een besloten WhatsApp-groep af op haar werkgever. Ook vraag ze of er twee van hen mee willen naar de concurrentie. Als de werkgever van deze conversatie komt te weten wordt er bij de rechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst aangevraagd op basis van 'negatieve en gezagsondermijnende uitspraken over leidinggevenden en directieleden', net als het gebruik van 'vertrouwelijke (klant)informatie en foto’s' bij haar potentiële nieuwe werkgever. 

Volgens de vrouw zijn de WhatsApp-opmerkingen uit hun context gehaald en waren ze vooral grappig bedoeld zoals niet ongebruikelijk in de bedrijfscultuur. Vertrouwelijke informatie zou ze zeker niet gebruikt hebben en de collega’s zouden uit eigen overweging gehandeld hebben.
 
De rechter oordeelt anders: er is wel degelijk sprake van verwijtbaar handelen toen de samenwerking tussen de vrouw en de collega’s 'heimelijk' werd en tevens tot doel kreeg de huidige werkgever te schaden. Bovendien waren de uitspraken in de WhatsApp-groep over de grens van het toelaatbare. Het arbeidscontract wordt beëindigd, maar de rechter kent wel een transitievergoeding toe: het was weliswaar de intentie om de werkgever te schaden, maar echte schade is niet geleden. Verder zijn de negatieve uitspraken in de besloten WhatsApp-groep niet aan derden geopenbaard. 

Auteur: Juristen Kiezen
Bron: NRCBekijk oudere artikelen in het nieuwsarchief ..