CONTACT

Incassobureaus rekenen vaak veel te hoge kosten

Bijna de helft van de incassobureaus vraagt veel te hoge kosten aan mensen met schulden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Verbond van Credit Management Bedrijven. Mensen die in het rood staan worden soms voor meer dan 100 euro opgelicht. 

„Het probleem is dat iedereen een incassobureau mag starten”, zegt voorzitter Jet Creemers van Nederlandse Vereniging van Gecertificeerde Incassobureaus. Van de 400 incassobureaus zijn er maar 28 gecertificeerd. Deze 28 bureaus moeten zich daardoor houden aan de Wet Incasso Kosten (WIK). In de WIK worden de tarieven geregeld die gevraagd mogen worden bij een incasso. Incassobureaus mogen niet meer dan 15 procent van de schuld in rekening brengen, met een minimum van 40 euro. In de praktijk vragen incassobureau veel meer, soms wel het dubbele tarief. Omdat er meer mensen met schulden zijn, groeit het het probleem. 
 
Behalve te hoge tarieven gaan sommige incassobureaus zich te buiten aan intimidatie en bedreiging.Soms worden er kosten verzonnen, zoals inhalings- en natrekkingskosten. Een incassobureau wordt ingeschakeld voordat er een gerechtelijke deurwaarder aan te pas moet komen. 

Auteur: Juristen Kiezen
Bron: MetroBekijk oudere artikelen in het nieuwsarchief ..