CONTACT

Januari is dé scheidingsmaand

Vlak na de feestdagen vragen bovengemiddeld veel mensen een echtscheiding aan. Onderzoek uit 2006 in opdracht van de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) toont dat 61 procent van de advocaten merkt dat de meeste scheidingen worden aangevraagd na de feestdagen en vakanties.

In Nederland gaan jaarlijks circa 34.000 echtparen uit elkaar. Meer dan een derde van de huwelijken loopt stuk, een percentage dat al jaren aan het stijgen is. Gemiddeld blijft een getrouwd stel 14,5 jaar bij elkaar. 
 
Er wordt gewerkt aan wetgeving die het voor getrouwde stellen zonder minderjarige kinderen mogelijk maakt om te scheiden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. In de loop van 2015 hoeven echtparen dan niet meer langs de rechter om uit elkaar te gaan; een ambtenaar van de burgerlijke stand volstaat dan. Daarna volgt een periode van veertien dagen bedenktijd. De ambtenaar controleert dan of aan alle voorwaarden is voldaan. Als het stel bij hun wens blijft, vindt ontbinding van het huwelijk plaats. 
 
Auteur: Juristen Kiezen
Bron: MetroBekijk oudere artikelen in het nieuwsarchief ..