CONTACT

Omgevallen ondernemers kosten samenleving 4,8 miljard euro

Jaarlijks gooien ruim 60.000 ondernemers de handdoek in de ring. Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) deed onderzoek naar de kosten die de overheid in die gevallen draagt en dat leverde de volgende resultaten op. Ondernemers die failliet gaan of om andere redenen noodgedwongen stoppen, kosten de samenleving elk jaar € 4,8 miljard, zo blijkt uit de cijfers. Dat is gemiddeld zo’n € 115.000 per ondernemer. 

Een deel van dit bedrag bestaat uit uitbetaalde uitkeringen als direct gevolg van het sluiten van een onderneming. De overheid is daar jaarlijks al € 1,5 miljard aan kwijt. Volgens Han Dieperink (directeur IMK) is dat onnodig: ‘Een groot aantal van deze gevallen is makkelijk te voorkomen door betere voorbereiding en begeleiding op maat’.

Oorzaken

Ruim de helft (52%) van de omgevallen ondernemers redde het niet omdat ze het financieel niet konden bolwerken, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het EIM. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld leeftijd en ziekte, of het bewust kiezen om over te stappen naar loondienst. Bij de groep die het financieel niet redt, zijn interne factoren (incompetentie, slechte planning, aversie tegen regels en slecht omgaan met geld) de belangrijkste reden. 

Veel ondernemers die in de problemen zijn gekomen, maken gebruik van de financiële voorzieningen die de overheid biedt; zelfs een jaar na het sluiten van de deuren, krijgt 18% nog steeds een uitkering.

Auteur: Juristen Kiezen
Bron: Plein PlusBekijk oudere artikelen in het nieuwsarchief ..