CONTACT

Online moddergooien bestraft via notaris

Echtparen en samenwonende stellen die uit elkaar gaan kunnen juridisch vastleggen dat zij elkaars vuile was niet via internet buiten hangen.
 
Samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden en echtscheidingsconvenanten zijn via de notaris uit te breiden met een 'sociale media-clausule'. Wie als wraakzuchtige ex-partner toch over de schreef gaat, betaalt de vooraf onderling vastgestelde dagelijkse dwangsom zolang de online rottigheid wordt verspreid en zichtbaar blijft. Wie weigert te betalen, belandt voor de rechter.

'Online reputatieschade mag niet worden onderschat', benadrukt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van de vereniging Netwerk Notarissen met ruim 600 aangesloten notarissen. De landelijke organisatie is initiatiefnemer van de in ons land unieke boeteclausule. Volgens de juriste wordt de online reputatie steeds belangrijker. 'Vooral werkgevers houden hun (toekomstige) werknemers op de sociale media in de gaten. Bijna 9 op de 10 Nederlanders maken gebruik van sociale media. Nu zijn mensen aangewezen op het ’recht om vergeten te worden’ of een gang naar de rechter.' De clausule met boetebedrag is een stok achter de deur. Dan haal je het niet in je hoofd.' Het is overigens mogelijk om de clausule toe te voegen aan reeds bestaande huwelijks- of samenlevingscontracten. 

Auteur: Juristen Kiezen
Bron: De TelegraafBekijk oudere artikelen in het nieuwsarchief ..