CONTACT

Ontslag op staande voet vaker ingezet

Bij ontslag op staande voet geldt dat werkgevers daarvoor een dringende reden moeten aanvoeren. Vaak zijn die moeilijk bewijsbaar. Toch gebeurt ontslaan op staande voet steeds vaker. Volgens Jeanet Bekhof van DAS Rechtsbijstand is het aantal dergelijke zaken bij haar verschoven van vier per maand, naar vier per week. 
 
Ulli Hoogland, jurist bij Artec Neval, merkt de verandering ook op en zegt dat er sprake is van verharding. “Bedrijven die het moeilijk hebben, gebruiken dit steeds vaker als drukmiddel om werknemers te laten instemmen met een ontslagregeling.”  

Maar als het aanvoeren van redenen zo lastig is, hoe kan het dan dat dergelijk ontslag toch zo vaak voor kan komen? Vaak heeft dit ermee te maken dat onmiddellijk ontslag veel indruk maakt waardoor een werkgever uiteindelijk toch zijn zin krijgt. De arbeidsrelatie is dan dusdanig verstoord, dat ook de kantonrechter inziet dat voortzetting onmogelijk is.

Ontslag op staande voet is dus vaak een tactische zet, zegt ook Paul Rotteveel van SRK Rechtsbijstand. Werkgevers kunnen zich daarmee “een goede onderhandelingspositie” verschaffen. Wanneer een werkgever bijvoorbeeld vermoedt dat zijn personeelslid steelt, volgt er onmiddellijk ontslag. Wanneer de werkgever vervolgens vier maandsalarissen meegeeft als de arbeidskracht met het ontslag instemt, zal die snel geneigd zijn hiermee akkoord te gaan. "In twijfelgevallen is een werknemer altijd in de verleiding om te kiezen voor een regeling”, weet ook advocaat Bas Westerhout. Bovendien laat een werkgever een personeelslid bij niet goed functioneren liever gaan, dan dat hij zelf moet opdraaien voor de kosten van een cursus die onprofessioneel of ongewenst gedrag zouden kunnen verhelpen.

Auteur: Juristen Kiezen
Bron: metro.nl Bekijk oudere artikelen in het nieuwsarchief ..