CONTACT

Technologische belemmeringen bedreigen kleine advocatenkantoren

Technologische vernieuwingen in de advocatuur komen nu nog weinig voor, maar experts verwachten dat dit snel zal veranderen.Vooral kleine kantoren moeten zich zorgen gaan maken.

Legaltech
Legaltech is de verzamelnaam voor technologische innovatie in de juridische sector. Volgens Wim Dejonghe is technologie in de advocatuur een ontwikkeling die niet meer te stoppen is waar ook een conservatief bolwerk als de advocatuur zich niet aan kan onttrekken. De vraag of legaltech de advocatuur zal veranderen is volgens experts niet eenvoudig te beantwoorden. Volgens Linda Fleer, onderzoeker en advocaat bij SRK Rechtsbijstand wordt recht wellicht goedkoper en toegankelijker, maar heb je uiteindelijk toch een advocaat nodig. Voordat je iets 'legaltech' mag noemen, moet het iets concreets bijdragen volgens Fleer. Voorbeelden zijn juridische oplossingen die gebruik maken van machine learning of kunstmatige intelligentie. 'Dat is extreem moeilijk. Recht is niet transparant. Het is lastig om vooraf te voorspellen hoe procedures gaan verlopen. De advocatuur kent vele regels en minstens zo veel uitzonderingen.'

Europa loopt nog achter
Waar in de VS veel juridische documentatie digitaal beschikbaar is, is dat in Europa nog veel minder het geval. De meeste juridische documenten worden in Europa op papier of in pdf aangeleverd en een dataminer kan daar weinig mee aanvangen. Lex Machina, een bedrijf in Silicon Valley, adviseert o.m. over rechters, rechtbanken en rechtzaken. Het bedrijf gebruikt een algoritme dat razendsnel pdf’s scant: het ziet welke rechter uitspraak deed, welke advocaat betrokken was, wie het document heeft ondertekend en de uitspraak. Na de scan gaat een team van advocaten nog eens over de documenten om zaken die het algoritme niet begrijpt beter te duiden. Aanvankelijk verzamelde het algoritme alleen patentzaken, maar inmiddels heeft Lex Machina ook copyright, merk-, kartel-, handels-, faillissements- en personeelsrecht aan het portfolio toegevoegd. Volgens oprichter Josh Becker is het systeem net zo goed als de beste advocaat die ondoorzichtige zaken inzichtelijk maakt. Bedrijven en advocaten krijgen zo beter inzicht in de mogelijkheden van een zaak.’ De helft van de honderd grootste Amerikaanse advocatenkantoren werkt al met Lex Machina. 

Ander type jurist nodig 
Volgens Blaffert van PWC is er straks een ander type jurist nodig die is uitgerust met inhoudelijke en technische kennis. De grote kantoren verwachten dat de kleinere spelers straks het hardst worden geraakt. De technologie ontwikkelt zich snel, aldus Dejonghe. Het wordt voor kleine spelers steeds lastiger om je met eenvoudig juridisch werk te onderscheiden Zo biedt Tesco reeds twintig juridische producten aan en bij de Hema kun je al terecht voor een testament.’ Linda de Fleer van SKR Rechtsbijstad bevestigt dit. Volgens haar kunnen kleine kantoren investeringen in legaltech niet dragen, terwijl er tegelijk nieuwe aanbieders bijkomen met diensten die het goedkoper en toegankelijker maken om juridisch advies in te winnen. De kantoren die eenvoudig juridisch advies geven, gaan het moeilijk krijgen volgens haar.

Auteur: Juristen Kiezen
Bron: FDBekijk oudere artikelen in het nieuwsarchief ..