CONTACT

Toezicht dekens op advocaten kan beter

De afhandeling van klachten gericht op advocaten neemt zó veel tijd in beslag, dat dekens er nauwelijks aan toekomen om op eigen initiatief onderzoek te doen. Bovendien leggen de dekens te weinig verantwoording af aan het publiek omtrent hun toezicht en de resultaten die het oplevert. Dat kan beter en professioneler, volgens interim-rapporteur Rein Jan Hoekstra. Om te beginnen zouden onderzoeken en klachten zorgvuldiger geregistreerd en ingedeeld moeten worden. 

Belang van onderzoek
Toezicht is noodzakelijk om de kwaliteit van de dienstverlening van advocaten en de financiële situatie van advocatenkantoren te kunnen beoordelen. Voor nu is al het een en ander in gang gezet, maar dat daar meer vaart achter gezet moet worden, is voor Hoekstra duidelijk. Ook loopt er momenteel nog een vervolgonderzoek.

Onafhankelijk
Ondertussen is de NOvA is discussie met staatssecretaris Fred Teeven. De VVD’er is van mening dat er een nieuw en onafhankelijk college zou moeten komen. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat de leden zélf geen advocaat zijn. De orde is echter van mening dat dit de onafhankelijkheid van zowel de advocaten als de rechtsstaat zou bedreigen.

Auteur: Juristen Kiezen
Bron: Nu.nl

 
Bekijk oudere artikelen in het nieuwsarchief ..