CONTACT

Voor minder zaken een advocaat verplicht

Om de rechtspraak toegankelijker te maken is in minder zaken een advocaat verplicht. In die gevallen kan ook een beroep gedaan worden op een juridische adviseur. De rechtszoekende kan er ook voor kiezen om zelf een procedure voor de rechter te voeren. Dit laatste is echter niet direct aan te bevelen.

Meer zaken onder kantonrechter
Sinds 1 juli 2011 de financiële grens voor zaken die onder de kantonrechter vallen, verhoogd van 5.000 euro naar 25.000 euro. Ook mag de kantonrechter sindsdien in alle geschillen over consumentenaankopen en kredieten een uitspraak doen. Bij een geschil met een verkoper of ondernemer rest soms niets anders dan een gang naar de rechter. De hoogte van de vordering bepaalt of de consument naar de kantonrechter of de civiele rechter wordt doorverwezen. Het voordeel van de kantonrechter is dat een dure advocaat niet verplicht is. Bovendien verloopt een procedure bij de kantonrechter vaak sneller omdat de termijnen bij de civiele rechter langer zijn en vaker uitstel wordt toegestaan. 
 
Belangrijke checks
Onderzoek eerst al uw opties, is een belangrijk advies. Kijk op De Geschillencommissie of een ondernemer is aangesloten bij een geschillencommissie die uitspraak kan doen over het geschil. En wie een rechtsbijstandverzekering heeft, kan deze uiteraard inschakelen. Ook kan de particulier, in plaats van een advocaat, een goedkopere juridisch adviseur inhuren. Let wel: iedereen kan zich voor juridisch adviseur uitgeven, dus kijk uit voor beunhazen.

Eigen zaak voeren ingewikkeld en niet zonder kosten
Woordvoerder Barbara den Uijl van de Consumentenbond noemt het juist dat de mogelijkheden om zelf naar de rechter te stappen zijn uitgebreid. "Maar een eigen zaak voeren, is zeker niet iets wat wij direct aanraden. Het is gewoon hartstikke ingewikkeld", waarschuwt ze erbij. "Voor de rechter staan, is natuurlijk ook een vak apart. Maar het is vaak nog ingewikkelder om zover te komen." Wie zelf procedeert, hoeft geen advocaatkosten te betalen. Maar zelf een zaak voeren, kost desalniettemin wel geld. Zo is er een deurwaarder nodig voor het uitbrengen van de dagvaarding en ook de griffiekosten moeten worden betaald. Pas als de rechter u in uw gelijk stelt, kan hij bepalen dat de tegenpartij de proceskosten (of een gedeelte daarvan) moet terugbetalen. 
 
Auteur: Juristen Kiezen
Bron: De Stem Bekijk oudere artikelen in het nieuwsarchief ..