×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Jonge juristen hebben niets te klagen

14-04-2021

Pas afgestudeerde juristen gaat het goed af op de arbeidsmarkt. De meerderheid krijgt een fulltime baan en een bovengemiddeld startsalaris. Tegelijkertijd zien we verschillen tussen de drie rechtenstudies rechtsgeleerdheid, internationaal recht en fiscaal en notarieel recht. Dat blijkt uit de recent verschenen Keuzegids 2021. 

De resultaten op een rijtje


Jonge juristen hebben weinig te klagen. Het salaris is bovengemiddeld en een groot deel heeft binnen anderhalf jaar na het afstuderen al een fulltime baan. Van de rechtenstudies springt fiscaal en notarieel recht er uit: van de recent afgestudeerden werkt 98% en 93 procent fulltime; 91 procent vindt een baan op masterniveau en 61 procent begint direct met een vast contract. Met een bruto maandinkomen van 3.496 euro per maand scoren alleen de studiedomeinen medische masters, informatiekunde, econometrie en onderwijsvernieuwing en management nog beter. En dan rechtsgeleerdheid: 98% werkt en verdient gemiddeld 3.206 euro. Het slechtst van de rechtenstudies scoort internationaal recht: 77% werkt en verdient gemiddeld 3.031 euro.

Verwachtingen


De arbeidsmarktprognoses voor de rechtenstudies in de Keuzegids geven echter een ander beeld dan de cijfers hierboven. De vooruitzichten voor rechtsgeleerdheid en internationaal recht worden als 'goed' beoordeeld, terwijl fiscaal en notarieel recht het moet doen met ‘redelijk’. Uit de Keuzegids blijkt ook dat de aansluiting van studie naar werk niet als optimaal ervaren wordt. Van de studenten rechtsgeleerdheid geeft 61 procent aan dat ze goed zijn voorbereid op het werk. Bij internationaal recht ligt met 46 procent zelfs nog een stuk lager. De pas afgestudeerde fiscale en notariële studenten zijn dan weer wel tevreden: 80 procent geeft aan goed voorbereid te zijn.