×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Ontslag tijdens re-integratietraject, wat zijn je rechten?

29-12-2021

Het komt weleens voor dat je als werknemer tijdens het werk ziek wordt. Soms duurt het wat langer en is er meer hersteltijd nodig. Vervelend voor de werkgever, maar vooral ook voor jou. Je wilt uiteindelijk graag weer aan de slag en start vol goede moed met een re-integratietraject. Maar wat als je baas op dat moment het arbeidscontract wil beëindigen? Ontslag tijdens je re-integratietraject, kan dat zomaar?


Het overkwam een werkneemster van een Amsterdamse vestiging van een Amerikaans energiebedrijf tijdens haar re-integratie. Een werkgever kan een werknemer tijdens arbeidsongeschiktheid gedurende twee jaar na het ziekmelden niet zomaar ontslaan. De vrouw ging ermee naar de rechter. Dit kwam het energiebedrijf duur te staan. Ze moesten de werkneemster een ontslagvergoeding van bijna 150.000 euro betalen.

Re-integratie na zwangerschapsverlof
De vrouw in kwestie ging na haar zwangerschapsverlof een re-integratietraject in omdat ze als gevolg van de bevalling lichamelijke klachten had. Tijdens haar afwezigheid voerde het bedrijf een drastische reorganisatie door. De helft van de werknemers werd ontslagen. Ook de functie van de Amsterdamse werkneemster kwam te vervallen. Pas op de tweede dag van haar re-integratie werd ze hiervan op de hoogte gesteld. De werkneemster ging niet akkoord met het ontslag en benadrukte haar arbeidsongeschiktheid.

Ongeldige ontslagprocedure
Een reeks aan slordigheidsfoutjes volgde in de ontslagprocedure van de werkgever, waarbij de werkneemster ook nog voor leugenaar werd uitgemaakt. Het hoofd personeelszaken gaf aan niets van haar arbeidsongeschiktheid af te weten, terwijl dit werd onderschreven door een arboarts. Met als gevolg dat het UWV het ontslag meerdere malen afkeurde wegens een opzegverbod in verband met ziekte. Uiteindelijk werd de werkgever door de werkneemster voor de rechter gesleept. Volgens de Amsterdamse kantonrechter stond de werkneemster volledig in haar recht. Met als gevolg dat de werkgever de vrouw 98.000 euro aan inkomensschade en nog eens 40.000 euro aan immateriële schade voor ‘onnodig psychisch leed’ moest uitbetalen.  

Transitievergoeding
Tijdens de eerste 2 jaar van ziekte geldt er een ontslagverbod. Echter, na deze twee jaar kun je wel ontslagen worden, ook als je dan nog steeds ziek bent. De werkgever vraagt hiervoor een ontslagvergunning aan bij het UWV. Je kunt op dat moment in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Ook is het wettelijk vastgelegd dat iedere werknemer die na 2 jaar dienstverband wordt ontslagen, recht heeft op een transitievergoeding. Ook wanneer je dus na 2 jaar ziekte wordt ontslagen. De minimale hoogte van de transitievergoeding wordt berekend per gewerkt jaar en het laatst ontvangen bruto maandsalaris.

Schakel juridisch advies in
Het luistert heel nauw of een werknemer wel of niet kan worden ontslagen tijdens ziekte. Omdat zorgvuldigheid is geboden, is het verstandig juridisch advies in te schakelen. Of je nu werkgever of werknemer bent. Het is belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Daarnaast kun je onderhandelen als je na twee jaar ontslagen wordt over bijvoorbeeld de transitievergoeding. Een advocaat ontslagrecht kent de regels van ontslag en kan onderhandelen over de hoogte van de transitievergoeding.