×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Steeds meer mensen kiezen voor een levenstestament

26-05-2022

Mensen kiezen steeds vaker voor een levenstestament. In 2021 waren het er al 171.000. De toename van kinderloze ouderen, singles en dementie zijn hiervoor allemaal redenen. Maar ook de wens om regie te houden over je leven is een belangrijke verklaring voor de populariteit van het levenstestament. 

Wat is een levenstestament

Een levenstestament is niet hetzelfde als een gewoon testament. En het is evenmin een wilsverklaring Terwijl je met een testament vastlegt wat er na je overlijden met de nalatenschap gebeurt, regel je met een levenstestament juist de zaken voor je dood. Dit kunnen uiteenlopende zaken zijn. Financiële zaken, zoals een volmacht voor je bank, belastingen of het doen van schenkingen. Verder kun je denken aan medische zaken. Orgaandonatie of euthanasie. Maar het kunnen ook zeer persoonlijke zaken zijn. Wensen voor de uitvaart, persoonlijke verzorging. Wat een levenstestament anders maakt dan een wilsverklaring? Deze laatste is gericht op medische zaken, zoals bijvoorbeeld een behandelverbod of iemand aanstellen die u mag vertegenwoordiger tegenover een arts. Een levenstestament is dus veel breder en biedt veel meer mogelijkheden tot maatwerk. 

Waar op letten bij een levenstestament

In 2010 werd het levenstestament door een groep notarissen ontwikkeld. Sinds die tijd is is er enorm veel vraag naar. Maar hoe werkt nu een levenstestament en waar moet je op letten? In het levenstestament kun je iemand aanwijzen die namens jou mag handelen. Natuurlijk moet dit iemand zijn die je vertrouwt en voldoende kundig is om zaken voor je te regelen. De praktijk toont echter aan dat dit toch nog relatief vaak fout gaat. Die goedwillende buurman die de bankrekening beheert, blijkt misschien toch niet zo betrouwbaar als voorzien. Maar ook bij direct verwanten als familie en levenspartners gaat het fout. Daarom adviseren experts in het NRC om altijd twee of drie mensen te benaderen en de verantwoordelijkheden te spreiden. 

Wat als ik niets regel

Wie niets regelt en wilsonbekwaam wordt, krijgt van de rechter een professionele bewindvoerder toegewezen. De gemachtigde moet jaarlijks verantwoording afleggen aan de rechter en heeft bovendien toestemming nodig voor grote beslissingen. Op het eerste gezicht klinkt dat solide maar er zijn ook een aantal grote nadelen. Deze bewindvoerder is een onbekende en zal dus niet op de hoogte zijn van jouw persoonlijke voorkeuren. Het maatwerk van het levenstestament is dan ook veel minder voorhanden. Daarnaast krijgen de bewindvoerders maar een beperkt aantal uren betaald waardoor er dus simpel minder tijd beschikbaar is voor het beheer.