×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Steeds meer samenwonenden krijgen problemen wanneer zij uit elkaar gaan

20-05-2022

De vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) ziet steeds meer samenwonenden die problemen krijgen wanneer zij uit elkaar gaan. Veel stellen blijken juridisch niets geregeld te hebben. Vooral vrouwen zijn daarvan het slachtoffer.

Miljoen stellen niet getrouwd

Tegenwoordig zijn er een miljoen samenwonenden. Ter indicatie: in 1995 waren nog 12 procent van de samenwoners ongehuwd. In 2021 verdubbelde dat naar 24 procent. 400.000 daarvan hebben kinderen. Dit past in een trend van informeel samenwonen. Tegelijkertijd doen ze wel dezelfde dingen als getrouwden: een huis kopen, gezamenlijk een bankrekening aangaan en dus kinderen krijgen. 

Niet zonder risico's

Het blijkt dat de kans groter is dat je uit elkaar gaat als je niet getrouwd bent. Maar liefst een derde tot de helft eindigt in een scheiding. En dan blijkt er niets geregeld. Vooral vrouwen ondervinden de gevolgen, hoog en lager opgeleid. Uit onderzoek van socioloog Bram Hogendoorn blijkt dat 58 procent van de vrouwen met een mbo-diploma onder de armoedegrens komt. Vooral vrouwen met kinderen. Want zij hebben geen recht op kinderalimentatie. 

Oplossingen

Waar de regels bij een huwelijk heel duidelijk zijn, is dit bij samenlevers duidelijk niet het geval. Maar wat te doen om dit meer in balans te krijgen? Alexander Leuftink, vFas-voorzitter, pleit bijvoorbeeld voor alimentatierecht voor samenlevers of recht op het opgebouwde vermogen. Hij verwijst daarbij naar dergelijke wetgeving in landen als Schotland.