×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Vaker juridische conflicten tussen ouders en scholen

15-02-2022

In een interview met RTL Nieuws hebben juristen en rechtsbijstandverzekeraars laten weten de handen vol te hebben aan conflicten tussen ouders en de scholen van hun kinderen. Er zijn ouders die niet willen dat hun kind verplicht wordt om een mondkapje te dragen; anderen verzetten zich tegen het testbeleid. Ook maken ouders zich in toenemende zorgen over de kwaliteit en kwantiteit van het onderwijs dat hun kind krijgt. 

Zorgelijke stijging

Twee van de grootste spelers op dit gebied, ARAG en Achmea Rechtsbijstand, hebben inmiddels zelfs speciale afdelingen opgericht voor klanten die er niet uitkomen met hun school. Zij zien dat het aantal ouders dat een conflict heeft met hun school flink stijgt.


"Bij ARAG behandelen we gemiddeld vijf onderwijszaken per week. Door corona hebben we veel meer werk", zegt jurist Esther Brouwer-Van Vliet. Waar zij in 2019 nog 182 onderwijszaken behandelde, waren dat er in 2021 bijna 300. De Algemene Vereniging Schoolleiders noemt de toename zorgelijk. "Wij adviseren niet de juridische weg in te slaan, maar om het gesprek op te zoeken met de school. Het belang van het kind moet daarin centraal staan", zegt een woordvoerder.


Voorbeelden

Hoe de rechter oordeelt in deze conflicten wisselt sterk, blijkt uit de cijfers. Directeur van de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC) Cécile de Vos noemt een aantal voorbeelden die ze recent tegenkwam: "We hadden een zaak waarbij een ouder klaagde dat de school onvoldoende afstandsonderwijs bood in de periode dat de leerlingen thuis zaten. De ouder kreeg gelijk. Een andere zaak ging over een school die wilde dat alle leerlingen een zelftest zouden doen, voorafgaand aan een schoolreisje. Ook hier kreeg de ouder gelijk. De school had expliciete toestemming van de ouders moeten hebben en die ontbrak."

Mediation als alternatief

Omdat de stap naar de rechter vaak wordt gezien als een zwaar en ook kostbaar middel worden er ook steeds vaker andere manieren van conflictbemiddeling gezocht. Jurist en mediator Darinka Schilstra ziet mediation als een constructieve manier om het gesprek tussen de partijen gaande te houden.”Het is belangrijk dat de school en de ouders een goede band houden en eruit komen, want je wilt toch dat ze met elkaar door kunnen." Brouwer-Van Vliet vult aan: "Bijna 9 van de 10 klachten wordt uiteindelijk opgelost. Het is vaak geven en nemen. In uitzonderlijke gevallen is de gang naar de rechter nodig."