×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Zorgverzekeraar sleept klant voor rechter om 14 cent

17-05-2019

AnderZorg heeft een klant voor de rechter gesleept vanwege een betalingsachterstand van 14 cent. In tijden van grote belasting van het gerechtelijk systeem was de rechter opvallend kritisch over de handelswijze van de zorgverzekeraar.

Bizarre gang van zaken

Een cliënt van AnderZorg maakte medische kosten van 329,14 euro. Omdat het bedrag onder het eigen risico viel, waren de kosten voor rekening van de verzekerde. De 329 euro werd netjes betaald, maar daar nam AnderZorg geen genoegen mee. De zorgverzekeraar schakelde na meerdere betalingsherinneringen LAVG in. Het deurwaarderskantoor uit Groningen liet er al evenmin gras over groeien. Aan de verzekerde werd 48,40 euro aan incassokosten opgelegd en daarbovenop nog eens 4,22 euro rente. Tevens volgde een dagvaarding waarmee de verzekerde voor de rechter werd gesleept. De klant van AnderZorg was bepaald niet onder de indruk: reageerde nergens op en liet het aankomen op een rechtszaak zonder daar zelf bij aanwezig te zijn. Hoe dat afliep? 

De rechter spreekt duidelijke taal

AnderZorg kreeg een flinke veeg uit de pan in het vonnis van de kantonrechter in Den Haag. "Het voeren van een gerechtelijke procedure is niet bedoeld voor de inning van een objectief gezien zeer gering bedrag, mede gelet op de belasting van het gerechtelijk systeem’’, aldus de rechtbank. De rechter trok tevens een streep door de incassokosten en de rente. Bovendien werd de zorgverzekeraar veroordeeld tot het betalen van alle proceskosten. AnderZorg mag alsnog de 14 cent proberen te verhalen op de verzekerde maar of ze dat gaat doen is minder waarschijnlijk. De zorgverzekeraar liet weten niet blij te zijn met de hele kwestie en noemde miscommunicatie met de gerechtsdeurwaarder als een verklaring voor het inzetten van deze opmerkelijke rechtszaak.