×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

kenniscentrum-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Eerste gesprek met jurist

Een oriëntatiegesprek is natuurlijk altijd verstandig voordat je definitief met een jurist in zee gaat. Hieronder een aantal belangrijke punten om aan bod te laten komen in het eerste gesprek.


Klik met jurist

De eerste ontmoeting is een mooie gelegenheid om te peilen of het klikt met de jurist. Je zult de jurist immers vaker gaan spreken. Als er persoonlijke details aan bod komen moet de jurist als een vertrouwenspersoon kunnen fungeren. Heb je daar geen goed gevoel bij? Ga dan na wat de oorzaak is en leg deze voor aan de jurist. Als het juiste gevoel ontbreekt is en zelfs de zaak in de weg zit, dan is het verstandig om snel op zoek te gaan naar een andere jurist.


Expertises jurist

Natuurlijk heb je vooraf al het specialisme van de jurist gecheckt. Maar toch kan het niet kwaad om dit in een face-to-facegesprek nader te peilen, al dan niet gewapend met kennis die je zelf al hebt opgedaan. Het recht kent vele rechtsgebieden en expertises met verschillende vertakkingen en het is goed om hierop door te vragen. 

Referenties

Vraag de jurist in het eerste gesprek naar referenties en ervaringen met jouw type zaak. Check ook daadwerkelijk deze referenties. De referenties kun je combineren met online bronnen zoals het LinkedIn account van de desbetreffende jurist, reviews, etc. 


Inschatting zaak

Vraag de jurist naar een prognose voor de zaak. Meestal moet een jurist in staat zijn een goede inschatting geven over de kansen. Voor meer gecompliceerde zaken is dit natuurlijk minder makkelijk. Vraag bij dit soort zaken hoe de jurist je tussentijds op de hoogte gaat houden. Natuurlijk moet het beoogde resultaat ook worden afgewogen tegen de juridische kosten. Juristen zijn hier doorgaans eerlijk over.

Kostenindicatie

Vraag de jurist altijd om een kostenindicatie. Je hebt natuurlijk altijd de intentie het juridische probleem zo snel en economisch mogelijk op te lossen. De jurist zal niet altijd het achterste van zijn tong laten zien. Bijvoorbeeld omdat zijn verdienmodel nu eenmaal is gebaseerd op uren. Natuurlijk is het niet altijd eenvoudig om een kostenindicatie af te geven. Maar een goede jurist moet op basis van expertise, tarief en ervaring minimaal een realistische kostenschatting kunnen afgeven. Vraag ook naar additionele kosten.


Communicatie 

Ook belangrijk om te vragen in het eerste gesprek: hoe wordt de voortgang van de zaak tussentijds aan mij gecommuniceerd? Worden de uren periodiek teruggekoppeld en/of kunnen deze online gevolgd worden? Is er overleg op kantoor of per videoconference? Sommige zaken kunnen wel maanden duren en dat kan als een eeuwigheid voelen wetende dat de kosten doorlopen.