×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

kenniscentrum-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Hoe houd ik grip op de juridische kosten?

De uurtarieven, en dan in het bijzonder die van de advocaten, zijn een veelbesproken thema. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de juridische kosten beheersbaar te houden. Het is daarbij belangrijk om vooraf de kosten zo goed mogelijk te inventariseren. Daarnaast zijn er alternatieven voor het klassieke 'uurtje factuurtje model'. Hieronder volgen een aantal tips.

Uurtarief

De meeste juristen werken met een vast uurtarief. Het is belangrijk om vooraf expliciet te vragen naar het uurtarief, aangezien deze niet altijd op de website is terug te vinden. Houd er ook rekening mee dat uurtarieven kunnen verschillen per zaak, afhankelijk van de complexheid en de jurist die wordt ingezet. Daarnaast is het belangrijk om te vragen naar eventuele toeslagen. Veel advocatenkantoren hanteren een zogenaamde kantooropslag van 5 à 6 procent op het gedeclareerde honorarium. Een andere belangrijke component is natuurlijk het aantal uren die de jurist verwacht te gaan besteden. Voor de meeste zaken geldt dat een jurist een goede urenschatting moet kunnen afgeven. Daarnaast is het belangrijk om afspraken te maken over het tussentijds communiceren van het aantal uren.

Vast bedrag

De vaste prijsafspraken winnen gestaag terrein. Momenteel zijn het vooral de grote bedrijven die meer zekerheid eisen over de rekening, maar het ligt in de lijn der verwachting dat deze trend zich snel zal uitbreiden naar kleine bedrijven en particulieren. Een variant op het vaste bedrag die al langer bestaat, is het jaarcontract. Dit kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn voor bedrijven die periodiek juridische diensten afnemen. Bij particulieren vinden we dit model min of meer terug in de later te bespreken rechtsbijstandsverzekering.

Kosteloos?

Het klinkt op het eerste gezicht onwaarschijnlijk maar er zijn ook zaken waarbij de rechtszoekende geen juridische kosten heeft. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringskwesties waar kosten worden doorbelast aan de verzekeraar. Bij incassozaken is het gebruikelijk dat er geen juridische kosten zijn voor de partij die de zaak aanlevert. En bij ontslagzaken is het niet ongebruikelijk dat de werkgever de juridische bijstand van de werknemer voor zijn rekening neemt.

Rechtsbijstand

Als je niet in staat bent om rechtshulp te betalen, dan kun je altijd nog rechtsbijstand aanvragen. Mensen die geen of onvoldoende middelen hebben om zelf een jurist in de arm te nemen, worden via deze regeling financieel bijgestaan. Je komt hier alleen voor in aanmerking wanneer het een nijpende kwestie betreft. Bekijk voor meer informatie de website van de Raad voor de Rechtsbijstand.

Rechtsbijstandverzekering

Wie zekerheid zoekt, kan een rechtsbijstandverzekering overwegen. Populair, want reeds drie miljoen huishoudens maken hier gebruik van. Maar voordat je deze relatief prijzige verzekering afsluit, is het belangrijk om een aantal zaken goed te checken. De ervaring leert dat rechtsbijstandsverzekeraars streng kunnen zijn wanneer er een beroep wordt gedaan op de verzekering. Vragen die je kunt stellen voordat je de verzekering afsluit: Voor welke juridische geschillen kan een jurist worden ingeschakeld? Worden er maximumbedragen gehanteerd? Bestaat er keuzevrijheid wat betreft het inschakelen van de jurist. Voor meer informatie kun je terecht bij de Consumentenbond of Radar.