×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

kenniscentrum-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Hoe vind ik de juiste jurist?

Voor een buitenstaander is het lastig om een goede jurist te vinden. Zelfs voor een jurist is dit nog niet zo eenvoudig. Er bestaan nu eenmaal geen officiële ranglijsten voor juristen. Gelukkig zijn er verschillende handvaten waar je gebruik van kunt maken bij je zoektocht naar de juiste jurist.


Inventariseer eerst het juridische probleem

Voordat je gaat zoeken is het belangrijk dat je eerst het juridische probleem in kaart brengt. Wat staat er op het spel? Kan ik het juridische probleem zelf oplossen? Welke juristen kunnen het juridisch probleem afhandelen? Is het een vrij eenvoudige zaak of gaat het om een ingewikkeld juridisch vraagstuk? Al deze vragen tezamen bepalen welke jurist je het beste kunt inschakelen. Bij eenvoudige zaken kun je zelf al veel doen. Bijvoorbeeld door informatie te verzamelen via het internet, met behulp van apps, door tips uit je netwerk, etc.


Zoeken via het internet

Vervolgens kan de zoektocht naar de jurist echt beginnen. Het vertrekpunt op het internet? Google, natuurlijk. Zoek breed of juist zeer gericht. Vervolgens verschijnen er in de zoekresultaten een verscheidenheid aan juristen, juridische instanties, informatieve websites en sites die een overzicht bieden van juristen. Het ligt (nog steeds) voor de hand om in je eigen regio te starten, hoewel dit natuurlijk met online meeting en dergelijke al lang niet meer nodig is. Uiteraard is het verstandig om naast Google andere internetbronnen te gebruiken, zoals social media. LinkedIn kan een heel nuttige bron zijn om extra informatie te vergaren over de jurist als het gaat om bijvoorbeeld onderschrijvingen en aanbevelingen.


Via je persoonlijke netwerk

Altijd een beproefd recept, rondvragen in je netwerk. Vaak krijg je dan betrouwbare adviezen, hoewel je daar natuurlijk niet blind op kunt vertrouwen. Je moet immers maar net mensen in je netwerk hebben die ervaringen hebben opgedaan met juristen voor soortgelijke zaken. Daarnaast moeten ze ook nog eens de kwaliteiten van de jurist naar waarde kunnen inschatten. Maar aanbevelingen, in combinatie met andere criteria, zijn natuurlijk altijd nuttig.


Kwaliteit vooraf beoordelen

Het allermoeilijkste onderdeel blijft het inschatten van de kwaliteit van een jurist.  Een beproeft recept is vragen naar referenties. Denk aan cliënten waarvoor de jurist zaken heeft gedaan. Maar je kunt ook denken aan collega's die met hem of haar werken of gewerkt hebben. Referenties kunnen tegenwoordig ook steeds vaker via het internet verkregen worden. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld het LinkedIn profiel van de jurist. Heeft de jurist aanbevelingen en onderschrijvingen? Daarnaast zijn er ook verscheidene review kanalen die een goede indicatie kunnen geven.


Eerste gesprek

Het eerste gesprek kan dienen als een laatste check om de geschiktheid van de jurist te peilen. Vraag in dit gesprek naar de ervaring en specialisatie en vergelijk dit met wat je al wist. Vraag naar de slagingskansen van de zaak en vraag om referenties. Natuurlijk mogen de kosten niet onbesproken blijven. Wegen de kosten op tegen de mogelijke uitkomst van de zaak? Een goede jurist zal hier eerlijk over zijn. Is een jurist te weinig concreet dan kan
dit een reden zijn om verder te kijken.


Kwaliteit beoordelen tijdens de opdracht

Helaas, maar de jurist kun je vaak pas echt beoordelen als de opdracht is aangevangen. Doe dit dan ook! Is de jurist gedreven, is er goede communicatie, worden afspraken nagekomen? Ontevredenheid kan veel oorzaken hebben: kosten die hoger uitvallen, het gevoel dat de zaak te weinig ontwikkeling kent, etc, etc. Maar het kan ook simpelweg niet klikken met de jurist. Als je dit tijdig constateert dat kun je in ieder geval tussentijds afscheid van elkaar nemen en de schade zoveel mogelijk beperken.