×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Goed nieuws voor particulieren: nieuwe regels voor incassobureaus

11-04-2024

Vanaf 1 april 2024 gaat de Wet Kwaliteit Incassodienstlening in. Mensen met schulden worden zo beter beschermd tegen agressieve praktijken van incassobureaus. Goed nieuws, want veel mensen zijn bang voor de intimidatie en hoge incassokosten van incassobureaus. Niet zelden maken ze daarom maar het hele bedrag over.

Wat houden nieuwe regels in

De Wet Kwaliteit incassodienstlening zorgt ervoor dat mensen met schulden beter beschermd worden en dat het beroep gereguleerd wordt. Het moet gaan leiden tot minder onprofessionele praktijken en het stapelen van incassokosten. Schuldeisers op hun beurt zullen beter weten wat incassodienstverleners voor hen kunnen betekenen. Nieuwe incassobureaus zullen vanaf 1 april 2024 een vergunning moeten aanvragen. Dit gebeurt via Dienst Justis behorend tot het Ministerie van Justitie van Veiligheid. Bestaande incassobureaus krijgen een jaar om zich in te schrijven. Tevens moeten incassomedewerkers van incassodienstverleners een opleiding gevolgd hebben. Dat wil zeggen, tenminste een MBO 3 opleiding hebben gevolgd, terwijl een leidinggevende ten minste een MBO 4 Opleiding moet hebben. 

Maximum aan incassokosten voor lage bedragen

Ook is er een maximum aan incassokosten ingesteld voor lage bedragen. In de Wet Kwaliteit Incassodienstlening staat ook een beperking voor het stapelen van incassokosten bij periodiek terugkerende kosten. Is de hoofdsom van je vordering bijvoorbeeld lager dan 266,67 euro? Dan mogen de incassokosten maximaal 20 euro per maand bedragen binnen een tijdsbestek van zes maanden. De eerste maand mogen de incassokosten het reguliere minimum van 40 euro bedragen. Over het opstapelen van kosten is men nog in gesprek. De regels hierover zullen ingaan per 1 oktober 2024.