×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Onterving neemt toe

18-06-2021

Volgens advocaten en notarissen die zich met erfrecht bezighouden, neemt onterving toe. Verklaringen hiervoor zijn veranderde familiebanden en het gegeven dat families simpelweg rijker zijn er dus meer te verdelen valt. Dit brengt ook de nodige juridische problemen met zich mee, want kinderen kunnen niet volledig onterfd worden. Dat schrijft de Volkskrant


Onderzoek 

Uit een peiling onder 150 leden van belangenverenigingen advocaten van en notarissen, waaronder de Vereniging van Familie- en Erfrecht Advocaten (vFAS) en de Vereniging van Erfrecht Advocaten (VEAN), blijkt dat het onterven van kinderen steeds vaker voorkomt. Ook de discussies erover laaien vaker op. Verder blijkt volgens de peiling dat notarissen steeds vaker het verzoek krijgen om testamenten op te stellen met daarin het onterven van een of meerdere kinderen. Dat brengt extra problemen met zich mee, want kinderen kunnen altijd aanspraak maken op een deel van de erfenis: legitieme portie.

Procederen

Kinderen die onterfd worden moeten dit deel zelf opeisen. En dit gebeurt ook volop zeggen de verenigingen. 87 procent van de onterfde kinderen doet dit zelfs binnen één jaar. Dit leidt in de praktijk tot veel vragen en procederen. Zo kunnen schenkingen het een en ander gecompliceerder maken en zelf tot gevolg hebben dat de niet onterfde kinderen geld moeten bijleggen in plaats van dat ze geld erven. Voor onterving zijn ook andere alternatieven voorhanden die beter kunnen uitpakken. Voorbeelden zijn het kleiner maken van een erfdeel of het trouwen in gemeenschap van goederen met de partner die minder vermogen heeft.