Alle kennis items
Wat is een jurist?
Met welke zaken kan ik terecht bij een jurist?
Eerste gesprek met jurist
Wat is een advocaat?
Wanneer is een advocaat verplicht?
Het verschil tussen een jurist en advocaat?
Wat is beter: een jurist of een advocaat?
Hoe vind ik de juiste jurist?
Hoe houd ik grip op de juridische kosten?
Wat als ik problemen heb met een jurist?
Wat kost een jurist?
Vragen om je voor te bereiden op je eerste contact met de jurist
Wat voor juridische hulp is mogelijk bij weinig budget?
Wanneer is een advocaat niet verplicht?
Wat kost een advocaat?
Wat doet de Orde van Advocaten?
Wat doet een incassobureau?
Wat doet een deurwaarder?
Wat is het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau?
Wat is een beslaglegging?
Welke typen rechtbanken zijn er?
Welke rechters kent Nederland?
Wat doet een kantonrechter?
Wat is een verzoekschrift?
Wat is een dagvaarding?
Wat zijn griffierechten?
Wat is mediation?
Wanneer is mediation een goed alternatief?
Hoe werken de rechtsgebieden?
Wat is een arbeidsovereenkomst?
Wat is ontslag op staande voet
Begrippenlijst juristen
Een jurist is in de praktijk iemand die een rechtenstudie heeft afgerond en als zodanig actief is. Onder het brede begrip 'jurist' kunnen uiteenlopende juristen geschaard worden. In dit artikel meer over de verschillende soorten juristen en de juridische opleidingen.
Advocaten, juridische adviseurs, bedrijfsjuristen, notarissen of gerechtsdeurwaarders, allemaal voorbeelden van juristen. In Nederland is de advocaat de bekendste en meest voorkomende jurist. Een juridisch adviseur (vaak jurist genoemd) is in de praktijk iemand die een juridische opleiding heeft voltooid en juridische diensten verleend aan bedrijven en particulieren. Deze juristen zijn in opkomst omdat sinds 1 juli 2011 voor minder zaken een advocaat verplicht is. De notaris is een jurist die benodigd is als bepaald zaken officieel vastgelegd moeten worden. Een gerechtsdeurwaarder biedt juridisch advies bij openstaande rekeningen of geldvorderingen. Tevens is ze bevoegd om beslag te leggen op de bezittingen van de schuldenaar.
Iemand die een drie jaar lange bachelor en een éénjarige master heeft afrond wordt in Nederland aangemerkt als een jurist. Wie dan vervolgens als advocaat aan de slag wil, moet daarnaast nog twee jaar de beroepsopleiding advocaten (BA) volgen. Na het afronden van een juridische bachelor aan de universiteit of hbo mag LL.B achter de naam gezet worden. Wie vervolgens een universitaire master rechten heeft gevolgd mag mr. of LL.M hanteren, beschermde titels. Vreemd genoeg is in Nederland 'jurist' geen beschermde titel terwijl zij in de praktijk wel deze associatie heeft. Iedereen mag zich dus in Nederland jurist noemen. Bij twijfel is het dus raadzaam om in ieder geval bovengenoemde titel te checken zodat je zeker weet dat je met een geschoolde jurist te doen hebt. Lees in dit kader ook over het verschil tussen een jurist en een advocaat.