×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

kenniscentrum-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Wat kost een jurist?

Het uurtarief van een jurist ligt gemiddeld tussen de 80 en 160 euro per uur. In dit artikel lees je meer over hoe het tarief tot stand komt en waarom een jurist meestal voordeliger is dan een advocaat. 

Gemiddeld uurtarief


De prijzen van een juristen worden bepaald door onder meer onderstaande factoren: 

  • De werkervaring van de jurist. Hoe meer ervaring, des te hoger het uurtarief. Als het gaat om een relatief eenvoudige zaak, kan het voordelig zijn een starter in te huren die tegen een wat lager uurtarief werkt. 
  • Het opleidingsniveau van de jurist. Sommige juristen volgen een specialisatieopleiding, maar er zit ook verschil in het opleidingsniveau. Juristen kunnen een HBO-, WO-bachelor of WO-master opleiding volgen. Hoe hoger het opleidingsniveau, des te hoger het uurtarief. 
  • De omvang en complexiteit van jouw zaak. Er gaat meer tijd zitten in complexe zaken. Daarnaast geldt vaak, hoe complexer de zaak, des te hoger het uurtarief. 
  • Administratie- of kantoorkosten. Sommige juristen rekenen bovenop het uurtarief nog administratie- of kantoorkosten. Hieronder valt bijvoorbeeld de tijd die zij steken in het beantwoorden van mail en het opmaken van jouw dossier. 
  • Het type juristenkantoor. Werkt de jurist als zelfstandige, dan rekent hij of zij vaker een wat lager uurtarief dan wanneer zij voor een juristenkantoor werken. 

Waarom een jurist meestal goedkoper is dan een advocaat


Als je niet verplicht bent voor jouw zaak een advocaat in te schakelen, dan ben je met een jurist in de regel voordeliger uit. Hoe dat komt? Beide hebben in ieder geval rechten aan een universiteit gestudeerd. Daarna doorloopt een advocaat meestal een langere opleiding dan een en jurist. Hoe dat zit? Een jurist gaat vaker sneller werken, terwijl een advocaat nog een driejarige advocatenopleiding dient te volgen. Dat verklaart voor een groot deel waarom de kosten van een advocaat hoger uitvallen.