×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

kenniscentrum

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Tips voor het vinden van een jurist of advocaat

Hoe vind ik de juiste jurist? Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat? Welke keurmerken zijn relevant? In ons kenniscentrum vindt u tips voor het vinden de juiste jurist of advocaat.

Wat is een jurist?

Met de term 'jurist' wordt vaak iemand bedoeld die is afgestudeerd in de rechtsgeleerdheid. Onder dit brede begrip kunnen verschillende soorten juristen geschaard worden. Dit onderscheid is bijvoorbeeld relevant omdat er keuzevrijheid bestaat voor een groot aantal juridische zaken. Hieronder volgt een korte introductie op de advocaat, juridisch adviseur, notaris en gerechtsdeurwaarder.

Lees verder

Het verschil tussen een jurist en advocaat?

Elke advocaat is een jurist, maar niet iedere jurist is een advocaat. Dat is direct het antwoord op de vraag. Toch behoeft het antwoord een nadere toelichting. Het is bijvoorbeeld relevant om te weten voor welke zaken er keuzevrijheid bestaat. En wanneer ben je beter af: met een jurist of een advocaat? Dat soort vragen komen in dit artikel aan bod. Als nadere toelichting: onder het begrip 'jurist' verstaan we hieronder afgestudeerde juristen die geen advocaat zijn.

Lees verder

Hoe vind ik de juiste jurist?

Voor een buitenstaander is het lastig om een goede jurist te vinden. Zelfs voor een jurist is dit nog niet zo eenvoudig. Er bestaan nu eenmaal geen officiƫle ranglijsten voor juristen. Gelukkig zijn er verschillende handvaten waar je gebruik van kunt maken bij je zoektocht naar de juiste jurist.

Lees verder

Hoe houd ik grip op de juridische kosten?

Hoe houd ik grip op de juridische kosten? De uurtarieven, en dan in het bijzonder die van de advocaten, zijn een veelbesproken thema. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de juridische kosten beheersbaar te houden. Het is daarbij belangrijk om vooraf de kosten zo goed mogelijk te inventariseren. Daarnaast zijn er alternatieven voor het klassieke 'uurtje factuurtje model'. Hieronder volgen een aantal tips.

Lees verder

Problemen met een jurist?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je niet tevreden bent over de jurist. Of het nu gaat om de werkwijze, communicatie, persoonlijke klik, kosten, voortgang of het eindresultaat. Hieronder vind je een aantal tips voor dit soort situaties.

Lees verder

Eerste gesprek met jurist

Voordat je definitief met de jurist in zee gaat, is het nuttig om een oriƫntatiegesprek aan te gaan. Hieronder vind je een aantal belangrijke punten die in dit eerste gesprek nader gepeild kunnen worden.

Lees verder

Wanneer is een advocaat verplicht?

Wanneer is een advocaat verplicht? Soms ben je verplicht om een advocaat in te schakelen. Dit houdt verband met de rechterlijke instantie die de zaak behandelt.

Lees verder

Met welke zaken kan ik terecht bij een jurist?

Voor een groot aantal zaken kan een jurist worden ingeschakeld. Een advocaat is voor deze zaken dus niet verplicht, maar kan wel ingeschakeld worden.

Lees verder